maanantai 4. marraskuuta 2013

VASTAUKSIA

Millaisia sulla oli lukion arvosanat suunnilleen kun hait UWC-stipendiä?
- Mun keskiarvo oli jotain kasipuolen välillä. Mun arvosanat aineissa jotka mua kiinnosti oli hyvät ja panostin niihin, toisin kuin niihin jotka ei kiinnostanut... Mutta itseasiassa paransin koko vuoden mun arvosanoja sitä mukaa kun totuin lukioon, tosin vikassa jaksossa ne laski sit taas yhen numeron koska tiesin jo että tuun tänne eikä niillä oo väliä ja koulu oli mulle pelkkä ajanviettopaikka ja paikka jossa näin mun kavereita.

Missä vaiheessa tiesit, että haluat hakea ja missä vaiheessa aloit suunnittella hakemustasi? 
- 3. helmikuuta luin ensimmäisen kerran UWC:stä ja lähetin mun hakemuksen 25.2 kun 27 päivä oli muistaakseni deadline. Aloin suunnitella sitä samantien tuona kyseisenä sunnuntai-iltana, mutta epäröin vähän koska ajatus kuulosti pelottavalta. Lopulta mun serkun rohkaisusta aloin kirjoittamaan sitä keskiviikkona kun en vain saanut ajatusta pois päästäni, että pitää edes yrittää tai katuisin. Olin kyllä harvinaisen oikeassa, haha.

Minkämaalaisia sun lähimmät kaverit siellä on?
- Italia, Costa Rica, Meksiko, Unkari, Hong Kong ja Peru.

Onko paljon esim. sellaista, että pohjoismaalaiset samassa porukassa, latinot samassa porukassa yms. :D 
- On. Yllättävän paljon. Pohjoismaalaiset ei oikeastaan ole, mutta esim latinot joo ja mä oon vähän niiden porukassa. Myös aasialaiset, afrikkalaiset ja erityisesti balkanit viettää paljon aikaa yhdessä, puhumattakaan italialaisista ja slovenialaisista jotka puhuu italiaa.

Kuinka pitkä sun joululoma on ja mihin aikoihin sun kesäloma alkaa?
- Joululoma on noin kuukauden ja kesäloma alkaa 24.5.

Mitkä kolme sanaa kuvaa parhaiten sun mennyttä syksyä italiassa?

- Uskomaton, erilainen ja mielenkiintoinen.


Mikä on sun lempiruoka siellä?
- No tota... Ei oikeastaan oo. Mut perjantaisin lounaalla saa vaan kasvisruokaa ja syön sillon yleensä pastaa pestolla mikä on superhyvää.

Mikä asia yllätti eniten?
- Se, että loppujen lopuksi tääkin on ihan samanlainen koulu kuin kaikki muutkin, siis siinä mielessä että kyllä täällä huomaa että täällä asuu 200 teiniä. Eikä oo niin älykkömeininkiä kuin vähän pelkäsin, haha. 

Nuolaisisitko hissin nappuloita 50e maksusta?
- Jessi :DD En varmaankaan. Riippuu monta nappulaa XDD No ei, en oikeesti. hyi.

Jos olisit joku eläin, mikä olisit?
- Leijona, koska Suomi. 

Mitä vaadittaisiin, että jättäisit opinnot italiassa kesken?
- Mä en tiedä. En osaa kuvitella sellaista tilannetta, mutta ikinä ei tiedä mitä elämässä tapahtuu. Ehkä jos oma terveys alkais pettämään niin pahasti, että ainoa vaihtoehto olisi mennä takaisin.

Mihin ammattiin ehdottomasti et halua?
- Matematiikan opettajaksi. Kaikki kunnia niille henkilöille jotka pystyy siihen ja on tarpeeksi älykkäitä siihen. :D

Onko sulla kova ikävä sun perhettä ja ystäviä? 
- Suoraan sanottuna täällä ei ehi ikävöidä hirveesti. Yleensä se ikävä iskee yksittäisenä hetkenä kun oon yhteydessä Suomeen ja tajuat että missaat jonkun tärkeän tapahtuman, päivän tai hetken. Ja kun tajuaa, että joku tarvitsisi sua nyt mut ainoa keino on Facebook, skype tai whatsapp. Tai silloin jos tuntuu, että itse tarvitsisi tukea sieltä.

Osaatko jo paljon italiaa? 
- No en mä mitenkään paljoa, mutta enemmän jo nyt kun ikinä opin esim ruotsia tai ranskaa puhumaan.. Ja ymmärrän jo suhteellisen hyvin, johtuen juurikin tuosta ranskataustasta.
Syöttekö aina jossain ravintoloissa vai onko teillä kouluruokailu niinku Suomessa?
- Meillä on kouluruokailu, mutta en voi sanoa että niinku Suomessa, koska syödään siellä kolmesti päivässä seitsemän päivää viikossa.

Kuinka lämmin siellä on tähän aikaa vuodesta?
- Viime viikolla oli vielä suhteellisen lämmin ja esim takkia ei tarvinnut. Nyt tänään mulla oli takki päällä aamulla mutta ei se oo välttämätön ja kun kohta lähden uudelleen niin en luultavasti ota sitä mukaan. Eli varmaan joku n.15 astetta. Viime viikolla yhtenä iltana tarkeni t-paidalla (tosin vaan skandiminä..)

Onko sun ollu helppo lähentyä uusien ihmisten kanssa ja onko teillä joku oma porukka siellä vai liikutteko millon kenenki kanssa?
- No ehkä helpompi kun jossain muualla. Mulla on periaatteessa porukka minkä kanssa yleensä liikun, mutta aika paljon yksittäistenkin kanssa. Riippuu ihan asiasta ja päivästä.

Paljon sulla suunnillee kuluu rahaa kuussa siellä ja mihin ne yleensä menee?
- Liikaa ja ruokaan. :D Ja tietenkin kaikkiin päivittäisiin ja muihin juttuihin, kuten pesuaineisiin yms.

Mitä veisit Muhoksen lukiosta Duinoon ja päinvastoin? 

- ISOT LUOKKAHUONEET Muhokselta tänne. Ja kansainvälisen ympäristön Muhokselle..

Mitä tuot mulle tuliaiseksi? (<- mossen kysymys)

- Prosciuttoa :DDIkävöitkö ystäviäsi usein :o
- No en kokoaikaa mut aina välillä. Mutta ei se oo semmoista suruikävää, lähinnä haikeutta etten oo jakamassa jotain hetkeä tai ne ei oo jakamassa jotain hetkeä mun kanssa.

Mikä on ollut vaikeinta tähän asti?

- Tasapainottelu nukkumisen, sosialisoitumisen ja opiskelun välillä.

Kuinka paljon kaksi vuotta siellä tulee maksamaan sulle?
- Vaan sen mitä käytän täällä. Suomen Kulttuurirahasto maksaa mun elämän täällä, mun lennot tänne. Eli kaikki "ylimääräinen" mitä ostan itselleni, maksan itse, jos haluan esim. syödä jotain mitä ei saa ruokalasta.

Mitkä on sun tavoitteet opiskeluissa?
- Saada tutkinto. :D Olla tyytyväinen. Jossain aineissa haluan vaan päästä läpi ja oon tyytyväinen, mutta joihinkin haluan panostaa ja oikeasti yrittää saada hyvän arvosanan. Tää on ehkä kliseistä, mutta täällä mun tavoite on ennen kaikkea oppiminen.

Ootko saanu sun elämän siirrettyä sinne vai elätkö ns. kaksoiselämää?
- Elämä on tällä hetkellä täällä sataprosenttisesti.

Mikä on parasta ja raivostuttavinta italiassa (maana ja kulttuurina)?
- Parasta tietynlainen rentous ja hitaus. Mutta samaanaikaan se on myös se raivostuttavin juttu, esim myöhästely.

Onko sun kakkonen hyvä äiä?

- On!! kiitos Alec tästä hienosta kysymyksestä.

Entä miten sun kolmonen? ;) (Ei saakeli oonki jo nelonen! WHEN DID THIS HAPPEN?!?)

- Kolmonen ja nelonen ovat molemmat oikein ihania! :D

Miten sun enkku on parantunu siellä ja onko ollu vaikeeta tai turhauttavaa opiskella englanniks?Miten natiivit suhtautuu niihin jotka ei niin hyvin osaa kieltä?

- Mun englanti on parantanut mun mielestä ihan älytömän paljon. Alussa opiskelu oli tosi turhauttavaa ja vaikeeta, kun yhden kappaleen lukemiseen meni melkein tunti. Nyt just luin samaa historian kappaletta mihin ekalla viikolla käytin sen tunnin, ja luin sen kymmenessä minuutissa ilman sanakirjan tarvetta. Natiivit suhtautuu tosi hyvin, mua ittiä vaan välillä aina hermostuttaa ja mietin liikaa vaikka puhuisin tosi hyvin niiden kanssa jotka ei oo natiiveja. Mutta yleisesti ottaen ne suhtautuu tosi kannustavasti.

Ootko huomannu jotain stereotypioita(jotka pitää paikkansa) eri paikoista tulevista esim aasialaisista, latinoista ym?

- Kyllä. Mutta sitten toisaalta myös ne stereotypiat on rikkoutunu joltakin osin, esim ei todellakaan kaikki aasialaiset vaan istu nenä kirjassa kiinni kokoaikaa.

Opiskeletko italiaa ja oppiiko siellä sitä kieltä väkisin?
- Kaikkien on pakko opiskella ainakin alkeet, eli joo. No en nyt sanois väkisin, toki opit pakolliset kiitos ole hyvä mitä kuuluu -jutut, mutta kyllä ite pitää olla aika aktiivinen että sitä oppii arkielämässä. Tunneilla oppii väkisin, koska ne pidetään kokonaan italiaksi ja opettaja puhuu pelkästää italiaa siellä ja me ollaan oikeutettuja puhumaan myös pelkkää italiaa tunneilla.

Mikä sai sut hakemaan UWC:hen?
- Mieletön mahdollisuus, jota kaikki ei saa. Nykyään kaikki lähtee vaihtoon, enkä vähättele sitä, mutta tää oli jotain täysin erilaista. Se oli mieletön haaste, mutta ennen kaikkea se koko kokemus mitä UWC pystyi tarjoamaan varasti mun sydämen.

Ootko tyytyväinen sun kouluun?
- Olen. Tosi tyytyväinen, musta tuntuu että oon löytänyt paikkani.

Mitkä oli sun maavaihtoehdot?
- UWC:lle hakiessa kaikki maat pitää laittaa järjestykseen, ja periaatteessa toimikunta voi laittaa sut vaikka sun viimeisen vaihtoehtoon. Mä olin kuitenkin onnekas, Italia oli mun toinen vaihtoehto. Wales oli ensimmäinen, mutta oon tosi onnellinen että oon täällä. 

Mikä on parasta UWC:ssä?
- Apua. En mä voi sanoa vaan yhtä. Mutta ehkä se kokemus minkä täältä saa. Koska se kokemus sisältää kaiken; IB:n, ystävät, matkustelun, kansainvälisyyden ja kielitaidon.

Vinkkejä ensi vuonna hakevalle?
- Panosta hakemukseen ja tee siitä sunlainen, älä oo tylsä. Ja jos oot onnekas ja saat kutsun haastatteluun, oo oma itsesi. 

Kiitos kaikille kysymyksistä, toivottavasti osasin vastata niin että saitte vastaukset! :) Kuvat on vähän sneakpeekiä Firenzen reissusta, palaan siihen paremmalla ajalla. Tuun luultavasti olemaan superkiireinen koko marraskuun, mutta yritän postailla ainakin sen kerran viikossa. 


1 kommentti:

  1. Uskallanko mää syyä sitä prosijuttua. Entä jos mää alan haukkuun italiaksi? Ossaathan sitte suomentaa tuolle emännälle ja äitille, mitä mulla on asiaa? Tiedustelee huolestunut Mosse

    VastaaPoista